Wisselstroombaan - 03 MVZL

Modelbaan Vereniging Zuid-Limburg
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Beschrijving banen
De wisselstroom of Märklinbaan


De wisselstroom baan is opgebouwd uit 20 bakken van 2 meter lang en 1,20 meter breed. De baan is in een U vorm gebouwd en heeft een lengte van 14,70 meter en een breedte van 4,20 meter. De baan is rondom toegankelijk voor het publiek. De baan werd digitaal bestuurd via het computerprogramma Koploper en was voorzien met s88 terugmelders. Op het moment zijn we de baan aan het ombouwen met terugmelders van Loconet en gaan we met het computerprogramma Railware werken.
De baan stelt de overgang voor van Duitsland naar Zwitserland dus van rechts verkeer  (Duitsland) naar links verkeer (Zwitserland) d.m.v. een Fly-over.
Het begin van de baan komt uit een berg. Op deze berg bevindt zich een oude kasteelruïne waar de ridders in de middeleeuwen hun verblijf hadden.
De wissleling via ee fly -over van Zwitsers (links verkeer) naar Duits (rechts verkeer).
Tunnelportalen zoals die er veel in Duitsland te vinden zijn.
In deze berg bevindt zich ook een keerlus en een klein schaduwstation. Hier begint onze baan wanneer de trein  uit de berg tevoorschijn komt. Dit is het Duitse gedeelte
en rijdt de trein via een kleine S bocht het grensstation binnen. Het is een doorgaand station. Het druk bezocht grensstation is voorzien van 5 sporen waar de treinen af en aan komen. Rechts aan de zijkant van dit station ligt ook een klein goederenstation. Bij dit goederenstation  ligt ook de grensovergang met Zwitserland. Vlak over de grens ligt een chemische fabriek.
Het station in Duitsland.
In deze chemische fabriek wat een kleine raffinaderij is, is brand uitgebroken in olievaten. Hier kan door de jeugd via een drukknop, de sirenes van brandweer en ambulance in werking worden gesteld.
De chemischefabriek waar brand is uitgebroken.
Als we verder gaan zien we op de heuvels in de buurt van een uitkijktoren een herder met zijn honden die zijn schapen uitlaat. D.m.v. een drukknop kunnen de kinderen de schaaps-kudde luidt laten blèren.
Als we deze schaapskudde gepasseerd zijn en de bocht om gaan komen we bij de beroemde Bietschtalbrücke. Dit is het pronkstuk van de wisselstroom baan. Vandaar uit rijden we door naar het Zwitsers grensstation Blausee Mitholz waar zich nog voor het station een houtzagerij bevind. Hier bevind zich ook de afslag naar de opstelsporen. Op deze opstelsporen kunnen de leden hun eigen rijdend materiaal rustig opstellen zonder het reeds rijdend verkeer te storen. De opstelsporen bestaan uit 4 sporen en een uitrijspoor.
De schaapsherder met zijn kudde.
Als we de houtzagerij voorbij gereden zijn komen we in een typisch Zwitsers station aan. Hier bevind zich op een verhoging de start van de nog in aanbouw zijnde uitbreiding van de bergbaan die zich nu nog aan het einde van dit station bevind. Deze bergbaan is een gelijkstroombaan en is voorzien van een pendel automaat en rijd via tunnels en bruggen naar het kleine bergdorp.
Een typisch Zwitsers station.
Hier bevind zich ook de afslag naar de opstelsporen. Op deze opstelsporen kunnen de leden hun eigen rijdend materiaal rustig opstellen zonder het reeds rijdend verkeer te storen. De opstelsporen bestaan uit 4 sporen en een uitrijspoor.
Dit uitrijspoor is doodlopend en kan aan het einde stroomloos gemaakt worden zodat de trein automatisch tot stilstand komt.
De beroemde Bietschtalbrücke zoals die er ligt in het Zwitserse Kanton Wallis.
Wanneer we van het station in Zwitserland weer vertrekken verdwijnt het spoor weer in een berg. In deze berg bevind zich een klein schaduw station en tevens is dit de keerlus waardoor de trein weer richting station rijdt.
De bergbaan op weg naar het hoger gelegen bergdorp.
Foto's: Wim Küsters
Gegevens modelbaan:
Schaal: H0
Wisselstroom
Digitaal
Aangestuurd: programma Railware 7.0
Geïntegreerde bergbaan
Schaal: H0
Gelijkstroom
Aangestuurd: pendelautomaat
Opstelling: U vorm
Afmetingen:Lengte: 16.70 meter
                Breedte:  6.20 meter
        Baan hoogte:  1.05 meter
         Berg hoogte:  2.15 meter
         Oppervlakte: 103.54 m2
   Lengte plubliek zijde: 35 meter
Achtergrond: over gehele modelbaan lengte.
Indirecte verlichting: op diverse modelbaan plaatsen.
Afdekdoek: vanaf grond oppervlak tot aan baan hoogte over gehele modelbaan lengte.
De baan schematisch weergegeven
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu